NTF spletno mesto - Rubikon GRAL
Spletno mesto Naravoslovnotehniške fakultete

Univerza v Ljubljani

Ključni poudarki

Za Naravoslovnotehniško fakulteto (NTF) smo postavili novo spletno stran, ki je s svojim obsegom in velikim številom vpletenih deležnikov pomenila nov razvojni korak v oddelku spletnega programiranja.

Sodobno in funkcionalno spletno mesto

Profiliranje obiskovalcev

Enostavnejše urejanje vsebine

Nagrada NETKO

Cilji postavitve nove strani so bili oblikovno sodobna in jasno strukturirana vstopna stran fakultete in posameznih študijskih smeri ter jasno vizualno in vsebinsko razlikovanje. Zagotoviti smo morali dostop do relevantnih in ažurnih informacije o študiju, študijskih programih in aktivnostih fakultete. Pri tem je bila ključnega pomena enostavna navigacija za dostop do teh informacij. Ker za urejanje spletnega mesta skrbi večje število oseb (profesorji in administrativni delavci fakultete), smo poskrbeli za enostaven način vnašanja in upravljanja vsebin ter za hitro nalaganje, nismo pa pozabili niti na integracijo spletnega mesta z ostalimi podpornimi informacijskimi sistemi.

Glede na obstoječo spletno stran so bile izboljšave potrebne na vseh področjih: na vizualnem, vsebinskem in tehničnem. Vizualno je bilo potrebno stran izčistiti in hkrati poživiti. Tehnično je bilo potrebno poskrbeti za boljši SEO, za lažje upravljanje na uredniškem nivoju in navsezadnje tudi na uporabniškem nivoju.

 

Spletno mesto uporabniku omogoča, da se profilira na podlagi statusa in dobi dostop do prilagojenih vsebin.

Pri projektu je velik izziv vsekakor predstavljala specifična situacija NTF-ja, ki je sestavljen iz sedmih študijskih programov, ti pa so del dveh precej različnih vej – rudarstva in metalurgije na eni strani ter tekstila in grafike na drugi. Tako smo se srečevali s sogovorniki, ki so dajali zelo velik poudarek vizualnemu delu prenove, spet drugi pa vsebinskemu delu. Takšna situacija je predstavljala velik izziv tudi za vodenje projekta, saj je bilo potrebno obe strani uskladiti, jima ugoditi in izoblikovati referenčno delovno skupino. Tako nas je bilo na uvodnem sestanku skoraj 20, na koncu pa smo uspešno komunicirali v zelo majhni ekipi.

Podstrani v sklopu spletnega mesta NTF.

Produkcija same spletne strani je potekala standardno. Posebnost v procesu dela je bila ta, da smo delali na žičnih modelih (wireframe), ki so bili že skoraj predlogi dizajna. Na drugi strani smo imeli namreč sogovornike s področja mode in grafike, ki jim je bil vizualni vidik strani zelo pomemben.
Zaradi raznolikosti kateder smo uporabili platformo multi-site in vsem vpletenim stranem omogočili dostop do lastnih tokov informacij. Ustvarili pa smo tudi male učilnice, kjer so vsi zaposleni dobili možnost uporabe neomejenega števila svojih podstrani.

V času ustvarjanja spletne strani smo imeli na drugi strani ves čas sogovornike, ki so precej podkovani tudi na našem področju. To je eden od razlogov, zakaj je stran tako podrobno dodelana, četudi nekaterih podrobnosti splošni uporabnik morda sploh ne opazi. Zanimiv pristop pri ustvarjanju strani je predstavljalo tudi profiliranje uporabnikov. To se je izkazalo kot dober način, kako vsebine na strani čim bolje približati posameznemu profilu uporabnikov, ravno zaradi velikega števila med seboj precej različnih študijskih oddelkov na fakulteti.

Za opravljeno delo smo prejeli strokovno nagrado Netko na katero smo zelo ponosni, saj smo v projekt vložili izjemno veliko truda.

Sorodni projekti